Оскільки новий мову вивчають для того, щоб приєднатися до спільноти людей, які користуються цією мовою для спілкування один з одним, той, хто має намір вступити в англійське мовне співтовариство, повинен мати уявлення про його розмірах і в складі, про місце, яке воно займає на мовній карті сучасного світу. Це тим більш важливо, що і за кількістю своїх членів, і за складністю свого складу, і за географічним охопленням, за своєю світової значимості англомовне спільнота належить до числа найважливіших.

Встановити чисельний склад англійського мовного співтовариства важко із-за складності його будови і випливає звідси розмитості його меж. На відміну від більшості інших мовних спільнот в його склад входить не один народ, а кілька десятків націй в різних частинах світу. Досить сказати, що англійській мові надано статус офіційного більше ніж у 50 державах. Цілком природно, що в таких різноманітних умовах рівень його реального використання не може бути однаковим. І якщо, як нерідко стверджують, що всі ці країни можна зарахувати до англомовним, то доцільно розрізняти кілька рівнів "англоязычности".

До вищого рівня відносяться країни, де англійська мова є національною, тобто рідною для всієї нації або, принаймні, для її значної частини. Це історична батьківщина англійської мови - Великобританія, сусідня з нею Ірландія, Сполучені Штати, Австралія, Нова Зеландія, Канада і Південна Африка. Відзначимо, що в трьох з цих країн англійська мова - не єдиний національний, бо невелика частина ірландців користується ірландським (гэльским) мовою, у третини канадців національна мова французька, а в Південній Африці англійська мова рідна для декількох мільйонів, але не для більшості мешканців. Англійська мова також є національним в ряді невеликих держав Карибського регіону, які виникли на місці колишніх британських колоніальних володінь (серед них Ямайка, Тринідад і тобаго, Барбадос, багамські острови). У цілому чисельність тих, для кого англійська мова рідна, оцінюється приблизно в третину мільярда, і в переважній більшості вони населяють перераховані країни.

Територіальна розкиданість англомовних країн призвела до появи національних варіантів англійської мови, серед яких особливо виділяються британський, американський і австралійський. Найбільше помітні відмінності у вимові, особливо голосних звуків. Є певні відмінності в значенні і вживанні деяких слів і виразів, в деталях правопису. Відмінності в граматиці незначні. Важливо відзначити, що жоден з варіантів не визнається зразковим для всього англомовного спільноти, так що вивчає мову сам може визначити, який варіант рівнятися.

Близько 30 держав в Азії та Африці, ставши незалежними в результаті розпаду Британської імперії, зберегли від колоніальних часів англійську мову в якості офіційної, так як замінити його у цій функції національними мовами їхніх народів виявилося важко, а часом і неможливо. Серед цих держав, зокрема, Індія, Пакистан, Сингапур в Азії, Нігерія, Гана, Кенія, Уганда, Танзанія, Зімбабве в Африці. Загальна чисельність населення таких країн перевищує півтора мільярда. Англійською мовою користуються тут у визначених сферах - у політичному житті, в державній адміністрації, в армії, в школі, а також для спілкування між різними народностями. Ступінь володіння ним серед всього населення в цілому невисока, і тому навряд чи слід беззастережно зараховувати такі країни до англомовним.

Нарешті, є і нижчий рівень "англоязычности", до якого можна віднести країни, де за традицією або з інших причин англійська мова - найкращий, а іноді і єдиний, що вивчається в школі іноземну мову, внаслідок чого їм в тій чи іншій мірі володіє значна частина населення, особливо має вищу освіту або зайнята обслуговуванням туристів. Це, головним чином, країни Латинської Америки, Західної Європи і Далекого Сходу. Визначити число членів англійського мовного співтовариства в них навряд чи можливо. Але значення мови в сучасному світі визначається, насамперед, не числом володіють ним, а важливістю і цінністю інформації, яка на ньому формується і поширюється. А в цьому плані першочергова значимість англійської мови в сучасному світі незаперечна.

В. Я. Плоткін