Введення

Гімназія – це такий аспект мови, думки про який у вивчають мову розходяться. Деяким дуже цікаво вивчати граматичні правила, і виконувати безліч граматичних вправ. Інші граматику терпіти не можуть, і вважають, що це саме нудне у процесі вивчення нової мови. Проте, якої б думки ви не дотримувалися, не можна не вчити граматику – вона в кожному реченні, яке ви читаєте або пишете, говорите або чуєте. Граматика – це всього лише набір правил, яких дотримуються люди, коли говорять на якій-небудь мові. Ці правила потрібні з тих же причин, за якими потрібні, наприклад, правила спортивної гри. Якщо правил у грі немає, або ніхто їм не слід, то в цю гру неможливо буде грати. Те ж саме відноситься до мови – без правил люди не змогли б спілкуватися один з одним.

Тому від граматики нікуди не дітися, але питання в іншому: як краще всього вивчати граматику? Правила гри можна вивчити просто погравши в неї кілька разів. Напевно при цьому буде допущені помилки, однак, у кінцевому рахунку, ви навчитеся в неї грати. Правила будь-якої мови, звичайно ж, набагато складніше, ніж правила гри, але, насправді, саме таким чином ви і вивчили рідна мова. Коли ви росли, ніхто не навчав вас правилами рідної мови, але тепер при його використанні ви не допускаєте граматичних помилок.

Цілком можливо вивчити іноземну мову таким же природним чином, якщо у вас є достатньо часу, і якщо ви живете в правильному місці. Наприклад, якщо корейська хлопчик переїде до Росії у віці 6 років, піде в школу в Росії, кожен день буде грати з російськими друзями, то, швидше за все, він вивчить всю граматику російської мови до 15 років, без необхідності відвідування спеціальних курсів, уроків, або читання книг з граматики.

Більшість вивчають іноземну мову не володіють такою кількістю вільного часу, і ситуація у них зовсім не така, так як краще всього вивчати граматику? На жаль, легкої відповіді на це питання не існує. Існує безліч різних думок з приводу того, як викладати граматику, і з приводу того, як її вчити. Багато вчителів вірять у важливість граматичних уроків, присвячених вивченню правил мови, і масі вправ, для закріплення правил. Інші вчителі вважають, що граматику найкраще вивчати за рахунок виконання різноманітних мовних ігор, занять, ніж просто вчити правила. Якої б думки з приводу граматики ви не дотримувалися, і яким чином ви б її не вивчали, ось деякі поради, які можуть допомогти вам більш ефективно вивчати граматику.

Що ви можете зробити

Не забувайте про граматику. Думайте про граматику. Звертайте увагу на ті аспекти англійської граматики, які аналогічні або дуже схожі на аспекти граматики рідною мовою. (Наприклад, використання артиклів в німецькому схоже на їх використання в англійській.) Також звертайте увагу на те, як в англійській мові думки виражаються по-іншому, не як у рідною мовою. Наприклад, в англійській мові використовується час present perfect, яке виражає період часу, який почався в минулому, і продовження в сьогоденні (наприклад: I have had this watch for ten years.) У багатьох інших мовах (у тому числі, російською), для вираження цієї думки використовується просте даний час (приклад російською: Ці години у мене вже 10 років.) Якщо ви будете звертати увагу на схожість і відмінності в граматиці, то, ймовірно, ви вивчіть правила швидше.

Читайте більше книг англійською. Це може здатися дивним, але, насправді, в той час, як ви читаєте англійською (а також слухаєте англійську мову), ви запам'ятовуєте граматично правильні моделі, які потім допоможуть вам, коли ви самі будете говорити на англійській або писати англійською. Звичайно, буде краще, якщо ви будете не просто читати, але ще й звертати увагу на граматику, як описано в попередньому абзаці. Мається на увазі, що час від часу ви помічаєте: А, так ось як у вас це англійською!

Зосередьтеся на тих аспектах граматики, які найбільш важкі вам особисто. (Якщо ви не знаєте точно, які граматичні правила доставляють вам найбільше труднощів, то, наприклад, запитайте свого вчителя.) І особливо на цих проблемних правилах потрібно зосередитися в той час, коли ви пишете англійською, і потім, коли перевіряєте написане. При розмові це, звичайно, важче, але навіть в розмові можна подумати на пару частку секунд довше, щоб спробувати правильно викласти що-небудь. Наприклад, якщо ви переказуєте який-небудь розповідь в теперішньому часі, то можна весь час нагадувати собі, що в третій особі однини необхідно додавати закінчення –s.

Якщо вам не подобається виконувати граматичні вправи, або вчити граматику, то вам ще важливіше слідувати радам, наведеним вище. Вам можна спробувати зрозуміти і вивчити те, як будується мову, самим.

Якщо ж вам подобається виконувати граматичні вправи, то так і робіть. Але якщо у вас добре виходить робити такі вправи, це не означає, що ви не будете допускати помилок на практиці. Може вийти так, як в історії про теніс: людина навчився грати в теніс по книзі, але коли він виходить на поле, то не може вдарити по м'ячу як слід. Якщо ви вирішите робити граматичні вправи, то не слід обмежуватися лише заповненням пропусків, або вибором правильного варіанту з кількох. Напишіть кілька речень, у яких використовуються ті правила, які ви зараз вивчаєте.

Вивчіть основні неправильні дієслова. Якщо ви навчитеся використовувати ці дієслова, не замислюючись над ними, то це дасть вам додатковий час, щоб зосередитися на іншому, про що ви хочете сказати. Їх легше вчити, якщо повторювати їх про себе багато разів.

Все необхідне для вивчення граматики та практики англійської мови ви зможете знайти на нашому сайті.