Мова англійською

У певному сенсі, мова – це найважчий для освоєння навички при вивченні мови. Кожен раз, при розмові, за короткий час потрібно встигнути продумати багато інформації. Уявіть, наприклад, що вчитель в класі задав вам питання, ось список того, що вам належить зробити, щоб на нього відповісти.

Вам доведеться:

зрозуміти питання

подумати, як на нього відповісти

знайти слова, які вам знадобляться

переконатися, що ви правильно використовуєте граматичні правила

спробувати правильно поставити інтонацію і вимову

І, що додає складності, все це вам належить зробити в той час, коли весь клас, або всі ваші співрозмовники, дивляться на вас і слухають вас! Тому не дивно, що деякі вивчають англійську взагалі не говорять перший час, коли починають вивчати мову в групі.

Практика мови

Вчитися говорити – це як вчитися плавати. Чим більше ви тренуєтеся, тим краще у вас це виходить, поки, нарешті, у вас не вийде робити це, особливо не замислюючись про це. Ось деякі приклади того, як можна практикувати мова як можна більше:

задавайте і відповідайте на питання в класі

намагайтесь відповідати на всі запитання вчителя подумки

якщо ви працюєте в колективі носіїв мови, не допускайте, щоб говорили тільки вони, а ви мовчали

спробуйте подружитися з ким-небудь, хто говорить на іншій мові

говорите по-англійськи з вашими друзями, сусідами, родичами

говорите зі своїм учителем після занять, під час обідньої перерви, або у позанавчальний час

Практика вимови та інтонації

Якщо ви відчуваєте труднощі з вимовою та інтонацією, то їх теж можна практикувати. Наприклад, можна подивитися фільми або телепрограми, де люди розмовляють один з одним, і спробувати повторювати ті фрази і речення, які вони вимовляють.

Як ще можна попрактикуватися в мові

Нижче наведено перелік інших прикладів, які можна використовувати, щоб поліпшити ваші навички мовлення англійською мовою:

Не бійтеся робити помилок! Кожен, хто говорить, робить помилки. Навіть носії мови роблять помилки під час розмови, адже мова – це такий складний навик (дивіться вище). Не важливо, якщо ваш розмовна англійська не бездоганний. Важливо те, що ви можете передати і висловити те, що хочете сказати.

Продовжуйте говорити! Якщо ви не знаєте якогось слова, використовуйте жести або міміку. Або спробуйте пояснити те, що ви хочете сказати, використовуючи інші слова. Або намалюйте картинку. Попросіть людину, з якою ви говорите, допомогти вам. Якщо ви не впевнені, що правильно використовуєте правила граматики, то це не має значення. Продовжуйте говорити!

Вивчіть деякі корисні фрази, які, ви вважаєте, ви будете часто використовувати, і використовуйте їх! Якщо ви так зробите, то у вас залишиться більше часу на те, щоб подумати про інше, що ви хочете сказати.

Знання деяких часто вживаних фраз і виразів також допоможе вам приймати більше участі в розмовах. Наприклад, більшість учнів в групі не будуть спокійно чекати, поки ви плануєте, що саме хочете сказати. Але, якщо у вас вже будуть готові фрази, як, наприклад: "Well, in my opinion…" або "Do you know what I think?", то вони хоча б зупиняться, і почекають, поки ви продовжите. (Тільки не слід змушувати їх чекати занадто довго, і пам'ятайте: нічого страшного в тому, якщо ви зробите помилки, не буде!)

Якщо ви знаєте, що вам належить поговорити з ким-небудь про що-небудь, тоді підготуйте те, що збираєтеся сказати. Наприклад, можливо, вам доведеться пояснити вчителеві, чому вас не було на уроках. Знайдіть слова, які вам можуть стати в нагоді, або навіть випишіть цілі речення, які ви хочете сказати. Попрактикуйтесь і промовте те, що хочете сказати, вдома, з однокласником, або вчителем.

Якщо ви говорите з людьми, то вони теж будуть говорити з вами. Як правило, вони будуть намагатися спростити свою промову, щоб ви краще зрозуміли. Це також послужить хорошою практикою для розвитку навичок сприймання мови на слух.

Постарайтеся думати англійською! Не думайте рідною мовою, щоб потім перевести це на англійську.