Введення

Поповнення словникового запасу дуже важливо при вивченні мови. Чим більше слів ви знаєте, тим більше ви зможете зрозуміти з почутого чи прочитаного, і тим краще ви зможете викласти свої думки в мовленні чи на письмі.

Які слова вчити

Кожен день ви чуєте або читаєте багато нових англійських слів. Також ви зустрічаєтеся з новими словами, коли користуєтеся словником під час перекладу з рідної вам мови. Неможливо вивчити всі слова, з якими ви стикаєтеся, тому спершу потрібно зрозуміти, на які варто звертати більше уваги. Ось декілька порад:

вчіть слова, які важливі в тих предметах, які ви вивчаєте

вчіть слова, які ви часто зустрічаєте при читанні або в мовлення

вчіть слова, які, як ви вважаєте, ви будете часто використовувати

не вчіть слова, які зустрічаються рідко, і які не несуть великої користі (з цим вам може допомогти вчитель)

Як вчити слова

Після того, як ви визначите, які слова необхідно вчити, потрібно вирішити, як їх вчити. Ось деякі речення:

записуйте слова в зошит (з їх перекладом або визначенням)

записуйте слова і їх визначення на маленьких картках

промовляйте слова багато разів (у деяких електронних словниках можна прослухати правильну вимову слів)

розташуйте слова в різні групи

використовуйте спеціальні комп'ютерні програми для розвитку словникового запасу

проводите асоціації (в картинках, або з іншими словами)

попросіть кого-небудь перевірити ваші знання

використовуйте слова у своїй промові або листі

Деякі вивчають мову відзначають переглянуті слова у словнику (ставлять позначку, галочку, тощо). При відкритті сторінки з позначеним словом наступного разу, вони перевіряють, чи пам'ятають вони його значення.

У всіх перерахованих способах, зі словами треба що-небудь робити. Зазвичай недостатньо просто переглянути або прочитати список слів і їх визначень, і спробувати їх запам'ятати. Більшість вивчають мову зазначають, що слова легше запам'ятовувати, якщо їх використовувати. Ще краще буде спробувати запам'ятати слово в якомусь частоупотребительном вираженні, фразі, або словосполученні. Наприклад, вивчити, що to apologize означає вибачитися це для початку непогано, але набагато краще вивчити ціле вираз з цим словом, наприклад, He apologized for being late. Це не тільки, як правило, легше запам'ятати, але разом з цим ви також отримуєте важливу інформацію, як це слово використовується.

Поповнення словникового запасу читанням

Багато слова рідною мовою ви дізнаєтеся за рахунок читання книг і журналів. Контекст, в якому використовується слово, зазвичай є достатньою для того, щоб ви змогли зрозуміти значення. Якщо слово знову і знову зустрічалося вам при читанні, то рано чи пізно ви навчилися використовувати у своїй промові або листі. Таким же чином, відмінним способом вивчення нових слів в англійській мові, теж є читання великої кількості текстів, як літературних, так і нелітературних. Але вибирайте ті тексти, які легко читати. Важкі тексти, або тексти, які вам складно зрозуміти, не допоможуть вам розвинути ваш словниковий запас таким природним шляхом. Але пам'ятайте: щоб вчити нові слова за рахунок читання, потрібно читати багато!

Деяка інформація за словниковим запасом

Словниковий запас можна розділити на дві групи – пасивний і активний. Пасивний словниковий запас містить всі ті слова, які ви розумієте, коли ви їх читаєте або чуєте, але які ви не використовуєте (або не можете пригадати) у своїй мові і листі. Активний словниковий запас – це всі ті слова, які ви розумієте, і які ви самі можете використовувати. Ваш активний словниковий запас, як в англійській, так і рідною мовою, напевно, набагато менше пасивного словникового запасу.

Чим більше ви будете працювати над кожним словом, як описано вище, тим імовірніше, що це слово стане частиною вашого активного словникового запасу.

Що потрібно знати про слова, які ви вчите

Звичайно, перше, що ви дізнаєтеся, коли вивчаєте нове англійське слово, це його значення і переклад на рідну вам мову. Але також потрібно дізнатися дещо ще, перш ніж ви будете володіти цим словом так само, як і носії мови. Наприклад, потрібно знати:

як воно пишеться

як воно вимовляється

як воно граматично змінюється (тобто як воно змінюється, залежно від того, чи є воно дієсловом, іменником або прикметником)

інші граматичні відомості про цьому слові

як воно поєднується з іншими словами (тобто які інші слова часто використовуються з цим словом)

Носії мови дізнаються ці відомості про слова, коли знову і знову чують їх, або зустрічають при читанні. Для тих, хто вивчає мову це теж є кращим способом їх вивчення.